Tahniah diucapkan kepada pemenang – pemenang Anugerah Keterampilan Pelajar 2017/2018 dari Fakulti Sains dan Matematik seperti berikut :

1. Anugerah Perdana Naib Canselor – Arifah Adlina Binti Rashahan

2. Anugerah Pemimpin Program Sains, Teknologi & Inovasi – Arifah Adlina Binti Rashahan

3. Anugerah Pemimpin Sukarelawan (Kesejahteraan Dan Komuniti) – Aimi Farizah Binti Roslan

4.Anugerah Pasukan Sukarelawan Terbaik – Kelab ResQ (Aimi Farizah Binti Roslan)

Pelajar UPSI di bawah Prinsip dalam Mikrobiologi (SBB3033) memenangi empat anugerah di Karnival Mikrob Awesome 2.0: Cabaran Penciptaan, Inovasi dan Idea Mikrobiologi yang dianjurkan oleh UPM, Serdang.

1. Prototaip Terbaik: Rumah Mikrob
2. Poster Terbaik: Chinggg Terlalu Baik Untuk Kempen Sisa
3. Anugerah Inovatif Terbaik: Biopolimer Cecair Getah Alam Semulajadi yang dibantu dengan Hidrokarbon Meremehkan Bakteria
4. Kebanyakan Anugerah Kreatif dan Inovatif (Anugerah Utama): Microbx-Arena

Hadiah saguhati
1. Anda Buang, Kami Makan !! Degradasi plastik menggunakan Ideonella Sakaienisis
2. Pembelajaran Mikroorganisma dalam Kitaran Nitrogen Melalui Galeri Walk

TAHNIAH kepada Prof. Dr. Suriani Abu Bakar yang menerima Anugerah Saintis Cemerlang dari Venus International Foundation, untuk sumbangan dan pencapaian dalam bidang Fizik.

TAHNIAH!
Penerima Anugerah Kecemerlangan daripada graduan Fakulti Sains dan Matematik sempena Istiadat Konvokesyen UPSI ke-20.

Tahniah kepada pensyarah dan pelajar master Jabatan Fizik FSM yang telah berjaya memenangi Anugerah Pendidikan Sains daripada Malaysian Toray Science Foundation, yang akan di anugerahkan pada 25 November 2018 di Hotel Intercontinental, Kuala Lumpur.

Tahniah kepada 14 penerima Skim Geran Penyelidikan Fundamental (FRGS) Fasa 1/2018 dari UPSI Fakulti Sains dan Matematik.

Tahniah kepada saudara Mohamad Faiz Farhan B Abdul Rahman, pelajar ISMP Matematik Semester 2, FSM yang telah memenangi tempat ketiga dalam Pertandingan Intervasity Young Motivator Competition (IMAC). 
Juga tahniah kepada Saudara Muhammad Rahimin Rosli yang juga telah terpilih menjadi 10 peserta pusingan akhir IMAC!

Tahniah Mirvanatasyahmiza Bt Mohd Arif, pelajar ISMP Sains, semester 4 kerana telah memenangi tempat pertama dalam Pertandingan “3 Minutes Idea” sempena Konvensyen Mahasiswa dan Mahasiswa OKU 2018 yang telah berlangsung di UTM Skudai pada 28-30 Sept 2018.